Moje konto
login:
hasło:
Piekarnie.pl - reklama w branży piekarsko cukierniczej
Praca - jobs.pl
Praca
Forum dyskusyjne  



Dział ten przeznaczony jest dla tych z Państwa, którzy pragniecie poruszyć na łamach portalu PIEKARNIE.PL interesujące Was zagadnienia, uzyskać poradę od innych Użytkowników, lub włączyć się do prowadzonych dyskusji.

Gorąco zachęcamy do aktywnego udziału w forum i życzymy owocnej wymiany poglądów!

Zespół PIEKARNIE.PL

tematy  dodaj nowy temat
Witam wszystkich dostałem dotację na piec i teraz pytanie jaki byście polecili piec mogę kupić nowy albo używany - to pierwsza kwestia druga jaki?? - termoolejowy, rurkowy czy inny Będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam
komentarzy: 8
ostatni komentarz: 2014-09-02 09:47:07autor: kaeste85
Pilnie kupie używane kosze piekarnicze! Wołomin tel. 503 177 606
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-09-02 09:32:56autor: trepek
Pytanie do pracodawców z podlasia: jakie stawki oferujecie piekarzom: ciastowym, stołowym, piecowym a jakie osobom przychodzącym do pracy do przyuczenia na piekarza?? Serdecznie dziękuję za normalne odpowiedzi.
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-09-02 00:22:20autor: gosc_niedzielny
Nie jest źle- jak Unia ŚLE!:)
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-09-01 16:30:43autor: rafal1a3
Witam Mam problem z chorobą ziemniaczaną jak z tego wybrnąć proszę o pomoc kwasy stawiam naturalne (zaczątek półkwas kwas i ciasto) żadnych prochów Pozdrawiam
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-09-01 14:33:55autor: RAFII44
Co sądzicie o piecach agiv forni?? Jaka jakość wypieku oszczędność awaryjnosc serwis będę bardzo wdzięczny
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-09-01 13:02:18autor: skater
Jak bardzo można skrzywdzić kogoś opina na forum. Pracuje od niedawna w piekarni W Roztoce i polecam tutaj prace. Może i jest nerwowo ale jest dużo pracy i trzeba wykonać wszystko na czas bo wiadomo kierowcy maja dlugie trasy. Zarobki hmmmm jak jesteś dobry to zarobisz
komentarzy: 4
ostatni komentarz: 2014-09-01 12:45:15autor: Malwina
witam czy ktos z was pracowal w piekarni kolo wroclawia caly czas sie oglaszaja na tej stronce poczatek numeru 504 bo do mnie dzwonil i mam tam jechac do pracy dosc mi sie to dziwne wydaje cos tam musi byc nie tak skoro ludzi nie maja caly czas pozdrawiam napiszcie cos na ten temat
komentarzy: 13
ostatni komentarz: 2014-09-01 00:50:43autor: piekarzyk74
Witam,nikomu nie proponuje podjęcia pracy w miejscowosći Roztoka choc ogłoszenie jest cały czas aktualne jeden wielki burdel ciagłe awantury ze strony włascicielki piekarni do tego głodowe zarobki zapierdol po 15 godzin za 350zł tygodniowo to jest normalnie wyzysk i niewolnictwo,dlatego nie radze wyjazdu na tą pipiduwe.
komentarzy: 15
ostatni komentarz: 2014-09-01 00:45:57autor:
dzieciaku tu zaden z tych glupkow nie na pojecia o piekarstwie ani cukiernicttwie,to 80% pajacuw co chca troche kasy zarobic ,ale zaden szanujacy sie piekarz nie pujdzie robib za 8 zl,tylko jakis huj ja mam 22 lata praktyki i gadam z tymi baranami 15 zl gogzinia plus chata nie pasuje biez glupka za 7 zl niech jebie a te kurwy do turcjii lataja za nasza krwawice, chlopie pomysl na wodzie m robisz jaki to zysk jak na czarno roboisz
komentarzy: 5
ostatni komentarz: 2014-08-31 19:02:54autor: lolek100
uwaga na piekarnie w rowach kolo slupska tadeusz cyman ,to zlodziej i oszust wiezi ludzi i nie wyplaca kasy!!!!!!ostrzegam wszystkich i ostrzegam firmy zaprzestancie wspol pracy z tym gosciem ,oszukuje ludzi na kazdym kroku!na sezon zatrudnia ludzi i zamyka na klucz nie wyplaca ludzi nie placi zwykly oszust
komentarzy: 20
ostatni komentarz: 2014-08-31 16:30:28autor:
poszukuje pieknej,zmyslowej cukierniczki,ktora potrafi robic lody :Phaha...ciekawe czy ta nizej,,znalazla swojego ksiecia??hmm..pozdro
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-31 15:11:32autor: scunthorpe
Szanowni panstwo,powinnismy z rozwaga i pewnym swego..pietnowac zle firmy oraz ludzi ktorzy w jakikolwiek sposob nas oszukali lub zalegaja nam z platnoscia..uwazam sam osobiscie iz takich ludzi nalezy jak najbardziej pietnowac..lecz pamietajmy iz to tylko nie pracodawcy maja wine..lecz takze piekarze..pijaki..choleryki...itp itd..kazdy mysli iz w nowej pracy bedzie rzadzil..i bedzie wyjatkowa osoba :)..lecz jest takie madre powiedzenie..wdales sie miedzy wrony,,,kracz jak i ony :)..kocham swoj zawod..kocham zapach chleba i pieczywa..ciesze sie iz moja praca karmie i napelniam zoladki ludzi ktorzy nie maja zielonego pojecia o tym,,jak wiele trudu potrzeba by oni wstali rano i kupili to co potem i niewyspaniem innych udalo sie stworzyc...lecz zawsze bedzie tak,,iz nie bede tolerowal..zlodziei.kanciarzy lub ludzi..ktorzy oszukuja innych...to mojue zdanie na ten temat...pozdrawiam serdecznie Artur..moj nr +31626815915..masz pytania..zadzwon..nie ma mnie na necie przez jakis czas :)
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-31 15:07:49autor: scunthorpe
wiecie,co pracodawcy jestescie huje !za 2 moze 4lata zamkniecie budy bo nie bedzie piekarzy ani cukiernikow markiety was zjedza!dobrze o tym wiecie! nie walcie z ludzmmi w huja bo to teraz my bedziemy stawki ustalac! a wy z mercedesow,i audi a8 pujdziecie na autobus!a wiecie ze chlopaki sie znaj w dobie internetu stracicie ludzi polowa wyjedzie za granice i bedzie dupa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
komentarzy: 4
ostatni komentarz: 2014-08-31 10:11:55autor: lolek100
Witam, podpowiedzcie koledzy jak rozwiązać problem z koszami. Mam tak, że kierowcy wywożą pieczywo i nie wszystkie kosze do mnie wracają. Są punkty gdzie kosze zbierane są od razu a są takie, gdzie trzeba je zostawić. Potem kierowca nie wie ile wziął i po czasie widzę moje kosze ukradzione przez konkurencję. Jak macie to rozwiązane u siebie? Macie jakąś wydawkę koszy? Potrzebuję jakiegoś mądrego systemu rozliczania kierowców i sklepów z koszami. Każda podpowiedź będzie pomocna. Z góry dziękuję za pomoc
komentarzy: 23
ostatni komentarz: 2014-08-30 18:26:42autor: Redek
tak tak skoro nie ma sie srodkow na utrzymanie piekarni to poco ludz przyjmuja sami robic zobacza co to jest za praca 350zeta to na puszkach sie wiecej zarobi jeden koles z sosnowca tygodniuwki placi 550ale daje ino ta koncuwke tzn 50zeta a reszta w nie pamiec az kiedys dostanie w ryj od kogos i pip itd coraz gozej jest pozdrawiam
komentarzy: 11
ostatni komentarz: 2014-08-30 08:44:08autor: piekarzyk74
Witam szukam mieszałki spiralnej z kotłami lub diosny miksera z kotłami z mieszadłami jak dwie ósemki może ktos ma taką maszynę na zbyciu?
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-29 20:20:31autor: andrzej70
Jesteśmy Producentem Brykietu Drzewnego .Chętnie nawiążemy współprace z Piekarnią na odbiór brykietu. Cena 410zł/netto za tonę w workach Big Bag Mozliwy Transport z naszej strony 601593535 Firma mieści się w wielkopolsce Czerniejewo 62-250
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-29 20:08:13autor: rob-wil.com@wp.pl
Witam, szukam namiarów na firmę sprzedającą biąłe spodnie z gumką i t-shirty dla piekarzy, najlepiej lekkie, z cienkiego materiału. Zna ktoś?
komentarzy: 3
ostatni komentarz: 2014-08-29 15:22:59autor: Redek
Witam. w jakiej cenie sprzedajecie bułkę tartą w hurcie.
komentarzy: 3
ostatni komentarz: 2014-08-29 15:21:14autor: pawel.
witam mam u siebie ceramika na pellet. doczepił się do mnie UDT i chcą pozwoleń. czy ktoś się może orientuje, czy są potrzebne takie. z góry dziękuję za podpowiedzi.adam
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-29 14:10:20autor: piekarniaadam
Witam Gdzie kupujecie kółka wysokotemperaturowe do wózków obrotówki ?
komentarzy: 6
ostatni komentarz: 2014-08-29 00:26:20autor: Rayban
Ma ktos z Was u siebie wałkownicę firmy Izomatik ?
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-28 18:20:20autor: Pieka_rz
witam,mam pytanie dotyczace HACCP czy robil ktos z was specyfikacje produktu np.chleba razowego lub eklerow czy innych ciast. MAm caly wprowadzony ,a juz sie czepia ,ze jeszcze specyfikacja produktu jest potrebna a o badaniach nutrition juz nie wspomne!!masakra jakas
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-28 16:37:28autor: simkin
Etykiety na chleb..... Jaką drukarnie polecacie
komentarzy: 5
ostatni komentarz: 2014-08-28 07:53:05autor: bulek666
Mam pytanie do kolegow piekarzy.Czy ktorys z was pracowal w polskiej piekarni w miescie Cork w Iralandi? Widze ze to ogloszenie dosc czesto sie ukazuje.Pozdrawiam
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-27 23:27:46autor: macias3311@wp.pl
Szanowni Piekarze. Czy stawiacie kwasy bezpośrednio z żurków?? Jeżeli tak ile czasu powinien stać żurek aby można było z niego postawić kwas i jakie parametry powinien on posiadać. Potrzebuję tak robić bo mam 12 godzinną przerwę w produkcji- do tej pory przychodził któryś z nas i wyprowadzał kwasy od przedkwasu. Z góry dziękuję.
komentarzy: 3
ostatni komentarz: 2014-08-27 11:00:40autor: gosc_niedzielny
ŻNIWA ..... a jak kształtują sie ceny mąki ?
komentarzy: 14
ostatni komentarz: 2014-08-27 08:54:31autor: NN
szukam do stałego związku kawalera 37-42 lat bezdzietnego domatora powyzej 175 cm z kraju wsi zagranicy ,panna z pomorza
komentarzy: 5
ostatni komentarz: 2014-08-26 10:08:54autor:
Magnetyzery -Magnesy czy na sól co lepsze czy ktos ma sprawdzone zdanie i doswiadczenie w tym temacie Chodzi o usuwanie zanieczyszczen z wody kamienia etcera
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-26 07:57:35autor: bogdan561
Osy w firmie
komentarzy: 8
ostatni komentarz: 2014-08-23 18:07:40autor: bksufo
Jest za...ebiście. Nowa Zelandia jest SUPER!!!
komentarzy: 9
ostatni komentarz: 2014-08-22 16:49:29autor: rafal1a3
LOZAMET KRAJALNICE jakie opinie kroje dziennie 700szt
komentarzy: 3
ostatni komentarz: 2014-08-22 12:57:37autor: PIMPEK2
Witam. Mam problem z jednym z moich stałych dostawców mąki (jakość) i chciałbym go wymienić na inny młyn. Nie bardzo wiem jaki wybrać bo od kilkunastu lat bazuję na stałych dostawcach. Prosiłbym o podpowiedź w powyższej kwestii. Kto jakościowo przoduje w Polsce południowej? Ilość tego dostawcy nie była duża (ok. 60 T miesięcznie) ale mimo to chciałbym spróbować. Z góry dziękuję za podpowiedzi
komentarzy: 15
ostatni komentarz: 2014-08-22 12:55:54autor: fred
Palnik olejowy elco 2000
komentarzy: 4
ostatni komentarz: 2014-08-22 09:53:42autor: bksufo
Witam mamy linie produkcyjna do chlebka z lejem jakiej temperatury ciasto powinno byc bo chlebbstrasznie wolno garuje ciasta musze robic oolo 20 stopni zeby linia plynjie szla a culeb byl w miare ale i tak jest zbity kurczy sie w piecu. Mysle se sa zimne ciasto i dlatego proch uzywam suppore z puratosa kwas naturalny . Ja srobie cieplejsze ciasto okolo 24 to chleb rwie .a to samo ciasto recznie narobione chlebek piekny . Prosze o pomoc i z goryvdziekuje
komentarzy: 17
ostatni komentarz: 2014-08-21 22:31:02autor: orgazmorajder
Czy ktoś korzystał z usług MMBartkowiak opinie bo chce tam kupić sprzęt
komentarzy: 3
ostatni komentarz: 2014-08-21 21:45:31autor: pinomal
Przedstawiciel handlowy mąka pszenna, żytnia Dolnośląskie Młyny S.A. Tel : 695 258 735 Zapraszam do współpracy Maciej
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-20 12:11:17autor: przedstawiciel.mlyn
Witam kolegów, potrzebuje mechanika do krajalnicy który dojedzie do mnie do firmy. Województwo łódzkie okolice Wielunia, z góry dziękuje.
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-20 08:53:37autor: bulek666
Witam szukam mieszałki spiralnej z kotłami lub diosny miksera z kotłami z mieszadłami jak dwie ósemki może ktos ma taką maszynę na zbyciu?
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-19 09:25:17autor: andrzej70
witam :)poszukuje namiary na dobrego wykonawce woreczkow na pieczywo i naklejek :)pozdrawiam z holandi :P
komentarzy: 7
ostatni komentarz: 2014-08-14 15:57:26autor: scunthorpe
Witam. Prowadzę piekarnię od ponad 20 lat i słynąłem z chleba który nadawał się do spożycia nawet po dwóch tygodniach. ostatnio jednak już po 3 dniach pojawiają się zalążki pleśni, takie małe kropeczki które z czasem się powiększają. Nie mogę znaleźć przyczyny, bo i kwas ok, temp podmłody też, mąki cały czas te same. problem mam już tak od kwietnia, więc to nie młoda maka. Czy macie jakieś spostrzeżenia? z góry dziękuję
komentarzy: 17
ostatni komentarz: 2014-08-13 17:43:22autor: fred
Witam wszystkich, chciałbym zapytać jaką możecie polecić literaturę ze sprawdzonymi proporcjami na wypiekanie chleba ?
komentarzy: 3
ostatni komentarz: 2014-08-13 17:09:19autor:
http://biznes.onet.pl/gdzie-przeplacimy-za-chleb-mieso-mleko-mapa-cen-w-,18494,5651969,1,news-detal
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-13 07:09:52autor: acm11
Najlepszychleb.zumi.pl Jak Wam idzie walka o podium?
komentarzy: 6
ostatni komentarz: 2014-08-12 19:46:16autor: gpmorgan
Witam wszystkich1 Proszę podpowiedzcie jak robicie niewielkie ilości ciastek domowych za pomocą maszynki z wykrojnikiem czy może wiecie gdzie można kupić maszynkę tylko do ciastek domowych. Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-12 10:04:35autor: gumis36
Ja jednak z uporem wracam do dyskusji o młynach i jakości ich produktów, bo to dla nas kluczowy problem. Jeśli ktoś nie mysli, że zdradza poufną wiedzę firmy, to proponuję podzielić się tym na forum. Nie mówmy może o kiepskich młynach, by im nie robić krzywdy, ale po prostu o tych co mają dobry towar
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-11 10:38:56autor: fred
koledzy jaki plyn/plyny zastosowac do zmywarki hobart (szafa) ? pozdrawiam
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-11 09:53:28autor: acm11
Witam szukam maszyny do szprycowania korpusów na eklery ale nie chcę multiidropa.Słyszałem że jest takie urządzenie w wersji stołowej mało gabarytowe chcę odciążyć cukierników ,średnio dziennie jest to 600-700szt.Proszę o radę a może ktoś posiada takie urządzenie.podrawiam
komentarzy: 7
ostatni komentarz: 2014-08-09 18:23:38autor: jacek13
Mam poważny problem, mam 500 000 zł wolnych środków w walucie i nie wiem w co zainwestować?:(
komentarzy: 5
ostatni komentarz: 2014-08-08 13:22:33autor: rafal1a3
Czy ktoś z Państwa pamięta może ile czasu trwa rozwój larwy mklika mącznego od jaja do stanu dorosłego motyla. Okres życia dorosłego motyla to 2-tygodnie a larwy...? Dostałem chleb od klienta w którym była(w opakowaniu) żywa larwa mklika mącznego. Opakowanie było otwarte a chleb dość miękki ...4-5dni...może? Próbuje ustalić kiedy i gdzie mogło dojść do zakażenia. Chleby są krojone w sklepach. W piekarni nigdzie nie ma śladów oprzędów ani motyli.
komentarzy: 2
ostatni komentarz: 2014-08-07 15:44:32autor: nowmarek3@wp.pl
witam, chcialbym zakupic aparaty zaladowcze do pieca, jaka Panowie firme polecicie ktora robi dobrej jakosci aparaty
komentarzy: 5
ostatni komentarz: 2014-08-07 10:16:03autor: cb
Witam.Panowie fachowcy, czy któryś z Was używa do produkcji chleba maślanki w proszku? Jaką ilością maślanki w proszku skompensować np. 1L maślanki w płynie?
komentarzy: 6
ostatni komentarz: 2014-08-07 09:05:32autor: rzatis
Gdzie koledzy wyjeżdżają na urlopy?
komentarzy: 15
ostatni komentarz: 2014-08-06 16:16:18autor: olus
Witam szukam mieszałki spiralnej z kotłami lub diosny miksera z kotłami z mieszadłami jak dwie ósemki może ktos ma taką maszynę na zbyciu?
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-06 11:11:48autor: andrzej70
Panowie wspołpracował ktoś z Małpką express ?
komentarzy: 2
ostatni komentarz: 2014-08-06 07:38:36autor: Bester23
Witam Koledzy po fachu czy ktoś z was zna objaśnienia wszystkich kontrolek na piecu W&P Matador Z góry dzięki Pozdrawiam
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-06 07:33:51autor: piekarz1878
uzdatniacz do wody- odkamieniacz sprawdzonej firmy zero kłopotów z gwarancją naprawą poszukuje- porady prosze mam obecnie z firmy Ecowater selectronik problem z naprawą
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-06 07:24:51autor: bogdan561
Panowie, zastanawiam się nad kupnem pieca agiv forni ceramiczno rurowego o pow.12m .piec ma pięć lat ,cena połowy nowego. Warto?
komentarzy: 5
ostatni komentarz: 2014-08-06 01:21:42autor: Leszek26
Witam szukam mieszałki spiralnej z kotłami lub diosny miksera z kotłami z mieszadłami jak dwie ósemki może ktos ma taką maszynę na zbyciu?
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-05 22:29:19autor: andrzej70
Witam mam pytanie dotyczące pieca RRK-26 opalany węglem dolna i środkowa komora po 210C góra ponad 180C i teraz czy pieczemy chleb na dole i środku i w momencie uzyskania pożądanego koloru chleba przekładamy na jaskułe czyli komorę dopiekową aby dopiek się środek czy odwrotnie czyli z dołu i środka wyciągamy chleb blady i po przesadzeniu na górę czekamy aż uzyska kolor Pozdrawiam i dziękuje za treściwe odpowiedzi
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-05 11:46:54autor: junior1981
witam wszystkich ostatnio żona wywaliła sanepid z piekarni bo przyszli na kontrole poza godzinami pracy czyli w dzień bo przecież przedsiębiorca musi zapierdalać 24 na dobę kontrola nie zapowiedziana nie ma u mnie zagrożenia życia lub zdrowia ale panie z sanepidu nie zapowiadają na 7 dni przed kontrolą tylko piszą zagrożenie i wpierdalają się na zakład tylko jedno pytanie mnie nie ma na zakładzie nie ma nikogo przez przypadek zostały otwarte drzwi i co panie weszły do środka jak złodzieje i mimo braku kogokolwiek przeprowadzają kontrolę więc żona wyjebała ich za drzwi no i co sprawa w sądzie będę informował was o przebiegu sprawy nie dawać łapówek
komentarzy: 19
ostatni komentarz: 2014-08-04 17:19:59autor: jsvict2
Jaki polepszacz do chleba?
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-04 17:03:38autor: Simon6
Mam pytanie do kolegow piekarzy.Czy ktorys z was ma numer telefonu do piekarni Fronc,bo ten co jest na internecie jest nieaktualny
komentarzy: 0
ostatni komentarz: 2014-08-04 14:30:32autor: macias3311@wp.pl
Z przyczyn osobistych wydzierżawię bardzo dobrze prosperującą piekarnię w okolicach Warszawy ( do W-wy 15 km) z dużym rynkiem zbytu, centrum miasta – bardzo dobra lokalizacja. Produkcja na sklepy firmowe oraz liczne sklepy detaliczne gł. W Warszawie. Hala produkcyjna ma 450 m2 w pełni wyposażona. Więcej informacji udzielam w rozmowie telefonicznej lub na miejscu po uprzednim umówieniu terminu. ROZPOCZĘCIE DZIERŻAWY Z DNIA NA DZIEŃ NIE WYMAGAJĄCA ŻADNEGO WKŁADU FINANSOWEGO. Kontakt: 500 795 156
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-04 11:31:49autor: trepek
wymienial ktos pompę na kotle termolejowym daub, jak pompa łączy się z silnikiem czy da rade wymienic lozyska na silniku bez wyciagania pompy
komentarzy: 1
ostatni komentarz: 2014-08-04 08:32:53autor: jarekfm
  dodaj nowy temat

Jeśli wybrany temat nie cieszy się zainteresowaniem gości portalu (od ostatniego komentarza upłynie więcej niż 30 dni), wątek znika z listy tematów.
Forum dyskusyjne jest platformą wymiany informacji pomiędzy Użytkownikami PIEKARNIE.PL. Wszelkie uwagi i pytania do redakcji portalu prosimy zgłaszać tutaj. Wpisy niezgodne z przeznaczeniem Forum (np. ogłoszenia handlowe, komentarze obraźliwe, wątki osobiste i niezwiązane z tematyką piekarsko-cukierniczą) będą usuwane z listy tematów. Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczanych na forum.


Katalog firm
Piekarnie.pl - reklama w branży piekarsko cukierniczej
Ogłoszenia
najnowsze
firma tech..
serwis skup..
zatrudnię..
zatrudnimy..
automat 2..
miesiarka..
miesiarka masz..
miesiarka..
miesiarka masz..
miesiarka..
fortuna..
silosy 4..
kupię..
mieszarka..
kupię zmywarkę..
poszukuję..
poszukuję..
przesiewacz ..
diosna w120a..
piec..
Strona główna | Uwagi w sprawie serwisu | E-mail / www | Regulamin portalu | Reklama